Pagini

luni, 9 noiembrie 2020

Viitor nelimitat de verde? E.On!

In zilele acestea mintea mea ar vrea sa o ia razna. Nu, nu trebuie sa iti spun, pentru ca traiesti pe Pamant, si, in 2020 cam toate stirile au avut un numitor comun. De multe ori simt o furie in corp, de parca sunt nepuntincioasa in fata a orice. Dar, mai vad din cand in cand si mesaje frumoase, pline de speranta si sufletul meu se linisteste: puterea e in noi, si e fara limite!

Azi am vazut campania lansata de E.On : "WE has no limits" - si, inainte de a merge mai departe cu articolul, sau, daca va place, dupa ce ati citit ce am scris, si aveti nevoie de inca o incurajare, dati click pe Manifestul video, ca sa va mai incalziti putin si voi sufletele, si sa intariti speranta :) 



In afara de videoul emotionant, da, eu plang usor, dar mesajul e frumos si imaginile sunt foarte bine alese, exista si pasi concreti pentru a face o schimbare vizibila intr-o mare de cenusiu. Schimbarile acestea vizibile sunt pe doua directii, ambele verzi: 1) vei avea mai multi verzisori in portofel :) si 2) vom avea cu totii un viitor nelimitat de verde! 


Eu va voi spune ce metode aplic eu pentru un viitor nelimitat de verde ( eu as spune chiar roz, dar, intelegeti voi ) si va invit sa intrati pe link-ul de la E.On ca sa vedeti studiile de caz si solutiile oferite de ei pentru un viitor nelimitat de verde. Pe mine m-au impresionat din start 3lucruri: primul este un sfat foarte practic si logic: sa folosim oala potrivita pentru ochiul de gatit - si E.On a calculat chiar si pierderea; al doilea este faptul ca ofera un abonament cu energie 100% din surse regenerabile! Al treilea lucru minunat de la E.On este faptul ca pentru fiecare km de drumetie efectuat pe ViaTransilvanica, se primeste o reducere la factura ( asta, ca tot ne vine multora sa ne lua si sa ne ducem prin munti).  

Cand vad ce lucruri inteligente fac cei de la E.On, ma bucur ca am fost clienta lor 8 ani de zile la Cluj si, parca prind putere sa fac si eu putin mai mult. 


Ce fac pana acum: 
1) Cumpar cat mai multe legume/fructe locale si legume/fructe "urate" : alimentele "urate", care nu au o forma regulata, in general sunt evitate de catre cumparatori pentru nu sunt la fel de atragatoare si poate sunt mai dificil de curatat. Totusi, si pentru cresterea lor s-a consumat energie. Conform unor statistici, legumele si fructele necomforme cu standardul de frumusete din marile magazine sunt in proportie de minim 10-20% din productia totala. Ar fi trist daca acea energie ar fi risipita prin start daca ne-am uita doar la "forma" lor. 
Iar incurajarea consumului local de legume/ fructe scade amprenta de CO2. Putin de la mine, putin de la tine si daca adunam cat inseamna 10% din productia globala de legume, ajungem la o cantitate care ar putea hrani cateva tari. We has no limits! 


2) Tin guma de mestecat in servetel, pana ajung la primul cos de gunoi. La fel fac si cu masca de unica folosinta sau cu ambalajul de la placinta pe care am mancat-o pe drum. Asa am fost invatata de mica, si asa am crescut. Si, cand unul dintre prietenii mei si-a aruncat chistocul pe jos, a ramas stupefiat ca am mers sa il ridic si sa-l arunc la gunoi. M-a intrebat "de ce? mai sunt sute peste tot pe jos, cineva nu le matura". I-am spus ca in lumea in care vreau eu sa traiesc, este irelevant ce se intampla in jur si atata timp cat eu imi fac partea, si ceilalti si-o vor face pe a lor.  De atunci, si au trecut 8 ani de la aceasta intamplare, nu a mai aruncat nici un chistoc pe jos, si a inceput sa ii certe si pe ceilalti fumatori cand isi lasa viciul sa aduca prejudicii mediului inconjurator. Te-ai fi gandit vreodata ca exemplul tau si povestea ta, oricat de mica ar fi, ii pot incuraja pe ceilalti sa faca fapte bune?

3) Vand lucrurile pe care nu le mai folosesc si cand am ceva de cumparat, prima data ma uit daca nu are cineva unul deja folosit, dar in stare de functionare. Chiar daca exista site-uri de anunturi, am aflat ca exista grupuri unde oamenii isi vand lucrurile care doar le "stau" prin casa, si banii adunati merg catre cauze nobile ( apropo de viitor nelimitat de roz). Pana acum, lucrurile pe care le-am scos la vanzare sau le-am cumparat au adus peste 4000 de ron catre copilasi precum Noel, Robert, Alessia, Ayan, Mihaita, Stefan, Galina, Mihail si Alexandru. Sunt lucruri in stare foarte buna - mai ales cele de bebelusi, care prin natura lor sunt folosite foarte putin timp de catre un prim proprietar, dupa care doar zac: un copilas va purta o pijama cam 1-2 luni, dupa care ii va ramane mica. Totusi, o pijama din material calitativ poate fi purtata de cel putin inca 1 alt copil, valorizand la maxim resursele folosite in productia ei. Ultimul proprietar o va duce la un centru de colectare unde o firma specializata se va ocupa de transformarea ei in fibre textile folosite pentru alte produse. Noi chiar ca nu avem limite!


Cam asa se intampla la mine in familie: o femeie ca toate celelalte, trecuta de 30 de ani, ce sta intr-un micut apartament dintr-un bloc de prin anii 60 si isi imparte viata cu un bebelus si o pisica. Fac doar lucruri micute putin diferit, pentru ca stiu ca au un impact fenomenal impreuna cu alte lucruri mici, facute de alti oameni ca mine.
 Si, daca tot am inceput cu lucruri mici cu impact mare, as vrea sa ne adunam aici, in comentarii, mai multi oameni care stim ca "Noi" nu are limite - si impreuna putem sa facem lucruri fantastice, atat pentru prezentul nostru, cat mai ales, pentru viitorul copiilor nostri, vreau sfaturi de la voi: voi ce faceti pentru un viitor nelimitat de verde? Haideti sa visam si sa actionam impreuna, inspirandu-ne reciproc! 

Un viitor nelimitat de colorat, 
Di


P.S. Sursa pozei de "legume urate" este aceasta : https://www.chefs-garden.com/TheChefsGarden/media/TCG/Product-Detail-Images/Home%20Delivery/Ugly%20Mixed%20Vegetables/Root-Ugly-Vegetables-Isolated.jpg?width=360&height=450














72 de comentarii:

  1. Noi ducem peturile la Kaufland si primim o reducere de 50% la un produs ales de dansii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai folosesc sacose si tacamuri de plastic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari! Cred ca este greu la inceput, sa ai mereu o sacosa de panza la tine...

      Ștergere
  3. Noi folosim paie reutilizabile si incercam sa gasim intrebuintare pentru tot ce ramane in urma alimentelor sau diferitelor produse, adica tot ce inseamna cutii, recipiente si borcane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa! Paie reutilizabile de unde ati cumparat? Eu am vazut la Jumbo de carton...

      Ștergere
    2. Si, pentru borcane am vazut ca exista si un grup care face schimb de borcane goale 😂😂😂. Mi se pare foarte fain cum evoluam. Felicitari si tineti-o tot asa ❤🙌

      Ștergere
  4. Impreuna putem salva planeta💪💪💪💪

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa zic si eu! Pic cu pic! Desi, sunt multe studii care spun ca planeta s-ar descurca mai bine daca doar e lasata in pace 😨

      Ștergere
  5. Folosim sacose din materiale bio,iar tacâmuri nu folosim de mult timp

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Da! Sunt de acord 😇. Putin de la mine, putin de la tine si uita cum se aduna!

      Ștergere
  7. Incerc sa cumpăr produse de curățenie sau igiena în cantități cat mai mari pt reducerea nr de ambalaje, la fel cu apa plată (rar cumpăr), refolosesc plase pt cumpărături, reciclez tot ce pot, încerc să nu cumpăr produse supra-ambalate (daca am de ales din mai multe produse similare, ambalajul este și el unul din criterii).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow! Felicitari!
      Ma bucur sa vad oameni responsabili in jur. Ma incurajeaza si pe mine sa merg inainte. Si eu incerc sa cumpar produse concentrate in detrimentul celor diluate.

      Ștergere
  8. Opresc apa cand fac dus, folosesc sacose bio, gunoiul menajer il colectez selectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu opresc apa, si sunt oameni care ma considera ciudata! Am cumparat si un robinet de bucatarie cu 3 tempouri, ca sa fie jet mic daca doar de putina apa e nevoie.

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Folosesc sacose bio, opresc apa cand consider ca se epuizeaza fara sens, opreac motorul la masina cand stau pe loc, selectez gunoiul pentru a fi reciclat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, daca nu e frig pentru bebe, si eu opresc motorul. Felicitari si spor in continuare.

      Ștergere
  11. Recicalam,produse BIO, reutilizez pungii, apa de la dus care iese prima data rece o pun in galeata pt a arunca in wc aproximatix 3litri la fiecare dus ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow! Asta cu dusul e foarte tare! Nici nu m-am gandit cat se pierde :( multumesc de sfat si succes in continuare !

      Ștergere
  12. Folosim scutece reutilizabile, oprim apa atunci cand spalam vasele etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am 2 scutece reutilizabile. Speram sa fie trecerea totala, dar noaptea e problematica, in sensul ca maxim 3 ore se poate sta cu un scutec Bambino Mio, dupa care nu mai absoarbe...ati intampinat aceeasi problema?. Multumesc

      Ștergere
  13. Folosesc apa de la robinet cu simt de raspundere si predau uleiul folosit in bucatarie, la un centru de colectare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super! Am vazut ca la Carrefour la 3 litri predati sa da o sticla noua de ulei. Si Auchan are un program similar. Nu stiu beneficiile

      Ștergere
    2. Eu am un AirFryier si am zis ca renunt la ulei, chiar cand s-a bagat programul, si asa ciuda mu-a fost 😂😂😂

      Ștergere
  14. Colectez selectiv gunoiul, folosesc programele eco la masinile de spalat, nu arunc pe jos cand merg pe strada, folosesc produse cat mai bio pt curatenie, reciclez (hartie, sticla)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super. Felicitari. O sa caut si eu un program eco la masina mea.

      Ștergere
  15. Incerc sa fac tot ce pot, dar cel mai important, ca mi educ copii în spiritul acesta, pt a avea un viitor mai curat

    RăspundețiȘtergere
  16. Folosim sacose de panza la cumparaturi si reciclam tot ce putem

    RăspundețiȘtergere
  17. Frumos articolul. Noi folosim sacose reutilizabile si fiindca ne-am mutat lunile acestea la tara folosim aproape exclusiv legumele din gradina proprie, conservate pentru iarna, si pe cat posibil carne din sursa proprie sau macar locala. Gatitul incercam sa-l dimensionam la numar de persoane iar de principiu resturile se transforma in alte mancaruri sau in hrana pentru animale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow! Felicitari pentru tot, mai ales pentru mutare. E greu? E usor? Ma tenteaza si pe mine de multe ori sa ma duc la vreo 30 de km de oras... si dupa imi amintesc ca nu am crescut niciodata animale sau plante pentru a le consuma a la long 😂

      Ștergere
  18. Si noi folosim sacose din material textil :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super! Felicitari! Mie mi se par si mult mai rezistente !

      Ștergere
  19. Folosesc farfurii de carton la picnic, reciclez pet-uri si sticle de ciob, folosesc plase textile in loc de pungi, dau hainele mai departa ai incerc sa cumpar haine purtate dar in stare buna, cumpar produse locale...etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari! Cu asa oameni, cred intr-un viitor frumos ❤

      Ștergere
  20. Sticlele le predau tonomatului de la Kaufland , uleiul ars la benzinariile Mol,hartia folosita ( maculatura) o adun si de la prieteni si o duc la centrul de colectare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari! Cei de la Mol sunt printre cei mai vechi la colectat! Felicitari pentru gest!

      Ștergere
  21. Folosesc scutece textile pentru bebelusi!

    RăspundețiȘtergere
  22. Aleg sticle in sticla de sticla daca e sa cumpar, sau cumpar sticle din plastic eco

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Cate ape/sucuri ofera si varianta in sticla de sticla?

      Ștergere
  23. Strâng capacele de plastic pt a le dona, uleiul uzat îl strâng și îl duc la Carrefour.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super. Si eu voiam sa donez capacele de plastic, dar nu stiu unde. Ma puteti indruma?

      Ștergere
  24. Noi colectam separat hartia si plasticul. Folosim sacose de panza la cumparaturi. Strangem bateriile uzate si le predam la Ikea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Super fain asa . Bravo! Eu stiu ca si la Carrefour aveau un program de schimb de baterii

      Ștergere
  25. Da. E important ca fiecare om sa își facă partea si să cunoască aria de cunoștințe pe care le deține si cu care poate sa facă o schimbare. De exemplu eu cu vorbitul si adusul de lumină pe Sindromul Asperger.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa verde inseamna si spirit, nu doar fizic . Felicitari !

      Ștergere
  26. Folosim pachete și produse BIO, reutilizam pungile. Reciclam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Foarte misto asa. Si eu ma gandeam la un abonamemt la o ladita Bio.

      Ștergere
  27. respect pentru cei care-si cresc singuri macar o parte din legume/fructe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. E foarte important sa aratam respect, asa crestem ca oameni si incurajam o lume frumoasa, cu bun simt ❤

      Ștergere
  28. Scutece Zuluff din Bambus pt copilas. Minunate!

    RăspundețiȘtergere
  29. Vreau sa cumpar adidasi din frunze de palmier, nu din piele sintetica sau de porc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Merg la cumparaturi la magazinele mici de cartier, si merg pe jos!

    RăspundețiȘtergere
  31. Cumpar marci locale, ma uit pe eticheta sa fie produs mai mult decat aditivi etc

    RăspundețiȘtergere
  32. Imi duc mancare la munca in borcane de sticla, le spal si le aduc inapoi acasa

    RăspundețiȘtergere
  33. Spal vasele cu masina de spalat

    RăspundețiȘtergere
  34. Merg cu trotineta electrica la munca, in loc de masina

    RăspundețiȘtergere
  35. Am devenit vegan - carnea de vita face emisii mari de CO2

    RăspundețiȘtergere
  36. Cumpar de la producatori certificati BIO haine. Bumbac bio mai ales- bun si pt piele, si pt mediu

    RăspundețiȘtergere
  37. Am.un copil de 1 an, incerc sa ii cumpar jucarii care sa reziste cat mai mult, in special de lemn.

    RăspundețiȘtergere
  38. Interesant articolul. Lucrurile pe care le încerc in familia mea sunt:
    1. Aleg legume si alimente mai urate sau care urmează să expire repede
    2. Aleg de multe ori produse made in Romania
    3. Resturile de mancare merg la compost sau hrană pentru animale
    4. Aleg cat mai putine jucării de plastic pentru copil
    5 Cumpar multe haine second hand, cărți și alte obiecte de pe grupurile cu licitații cu scop caritabil
    6. Vând sau donez lucrurile pe care nu le mai folosesc in special pe grupuri care organizează licitații de strângere de bani pentru copii bolnavi sau pe La primul bebe. Mai duc si la magazine de tip charity shop.
    7. Hainele un pic mai folosite le dau la Crucea roșie iar pe cele prea uzate la reciclat la H&M.
    8. Mănânc mai puțină carne, iar cea pe care o mănânc e in principal din gospodărie parintilor
    9 Folosesc mult transportul în comun

    RăspundețiȘtergere
  39. Sortez gunoiul, incerc sa economisesc apa si energia electrica.

    RăspundețiȘtergere
  40. Bună ideea de conștientizare a consulului de energie la gătit, nu m-am gândit la asta pana acum.
    Pentru reducerea deșeurilor de plastic, care are oricum viata scurta în privința reciclării, folosesc cana de filtrare a apei, laptele îl cumpăr de la dozatoare și folosesc sticle și tot timpul am la mine 2 plase din bumbac pentru cumpărături.

    RăspundețiȘtergere
  41. Merg la cumpărături cu sacose de acasa care nu sunt din plastic

    RăspundețiȘtergere
  42. Încerc sa nu cumpăr sacoșe, reciclez haine

    RăspundețiȘtergere