sâmbătă, 11 martie 2017

Frumusetea ochilor sta in inima si maini

"Diana, a venit mama ta dupa tine!" si ieseam grabita din clasa sa o vad pe bunica mea care venise sa imi aduca pachetelul cu mancare pe care il uitam din cand in cand acasa. Bunica mea a fost o femeie care nu si-a aratat niciodata varsta, deaceea nu mai eram surprinsa niciodata cand lumea o confunda cu mama mea.


De fapt ambele mele bunici au fost confundate cu mama mea. Si mama mea era luat mai mereu drept sora mea. Asta se intampla in viata reala, fara filtrele de pe Instagram, in Romania anilor `90 cand in trusa de farduri a celor mai multe romance se regasea un ruj rosu si nitica pudra rozalie pentru obraji. Alte vremuri. Poate e bine ca am copilarit in perioada aceea si in familia mea - asa modesti/normali cum eram, pentru ca azi, cand am aproape 31 de ani, inca mai sunt intrebata la ce facultate am de gand sa merg ( si de fiecare data ma bucur ca am stiut sa am grija de genele mostenite).


Dar cum am ajuns aici? Haideti cu mine intr-o incursiune in trecutul familiilor Fechete si Stanciu. Parca toate femeile din familia mea au fost prietene la catarama cu Audrey Hepburn, pentru ca toate se ghidau dupa aceelasi motto : „Frumusetea unei femei nu consta in hainele pe care le poarta, in corpul ei sau in modul in care isi piaptana parul. (...) Adevarata frumusete a unei femei este reflectata in sufletul ei. Sta in grija pe care o ofera cu dragoste, in pasiunea pe care o arata. Frumusetea unei femei creste, pe masura ce ea imbatraneste.” „Ca sa ai ochi frumosi, priveste binele din ceilalti, ca sa ai buze frumoase, rosteste cuvinte pline de bunatate, si pentru postura, paseste cu certitudinea ca nu esti niciodata singura, pentru un par frumos, lasa un copil sa se joace sau sa-si treaca degetele sale prin acesta, macar o data pe zi."


Da, frumusetea femeilor din familia mea pornea din sufletul lor mare  - gata oricand sa se sacrifice pentru cei dragi si pentru a ii ajuta pe cei aflati la ananghie. Aveau tot timpul o vorba buna pentru un suflet mahnit si tot timpul o bomboana de ciocolata pentru o fetita pofticioasa si trista. Pentru ca erau impacate cu ele, aveau
sufletul usor, chiar daca viata uneori era grea. In anii '90 Romania se schimba si chiar daca reclamele incepeau sa induca o idee noua de lux, in baile noastre trona un produs. Un singur produs care ajuta pielea sa fie in concordanta cu sufletul. Imi amintesc si acum cum mogaldeata din mine se uita uimita la buni Lia, care seara de seara, desi nu se machia dimineata, se demachia inainte de culcare. Intr-o seara frumoasa de toamna m-a luat de mana si mi-a intins un pachet de vata :

- Rupe-ti o bucatica.

- Cat de mare?

- Cat o capsuna.

Dupa care, mi-a dat sticla roz si am turnat putina crema.

- Asa, acum inchide-ti ochii, si incepe sa te stergi. Asa, frumos, peste tot: pe frunte, pe obrajiori, pe sub barbie, pe gat. In jurul ochilor sa ai grija, acolo pielea este mai sensibila -apasa mai putin. Bravo, acuma deschide ochii si poti sa te uiti pe vata: vezi cata mizerie se aduna? 


Probabil ca acum ati inchis si voi ochii si ati simtit mirosul usor fructat si foarte cunoscut, de la emulsia cu laptisor de matca Doina de la Farmec, produsul romanesc de traditie cu care am crescut foarte multe dintre noi. Atunci a fost prima mea lectie de ingrijire si frumusete: am invatat ca desi nu se vede - murdaria se depune si fata noastra trebuie sa fie in permanenta ingrijia; ca epiderma din jurul ochilor este mai subtire si are nevoie de o ingrijire mai speciala.


Si am crescut: acum sunt la casa mea, am un iubit ( daca ai un iubit pe care il inveti de la zero despre frumusete -  se pune ca ai un
copil? Adica ii spun, iubitule, barba ta e mai moale daca te dai cu crema pe ea - si el ma asculta ), lumea s-a schimbat : am mult mai multe alegeri. Laptisorul de matca a fost inlocuit cu uleiul de argan ( cel putin in cazul meu) - si emulsia demachianta buna la toate cu o gama intreaga: demachiant ochi si buze, crema antirid si crema contur ochi. Totusi, ceva a ramas la fel: Farmec, care intelege ce e important pentru consumatori si familia lor oferind mereu un raport corect calitate-pret corect.

Nu e usor sa iti asterni sufletul pe foaie, dar cand esti provocata, trebuie chiar daca provocarea este super prietenoasa si vine in cadrul probei numarul 3 la Spring SuperBlog 2017 :) . Sper ca povestea mea v-a facut sa uitati putin de toate filtrele de infurmusetare de pe Instagram. Toate avem frumusete in suflet - sta in puterea mainilor noastre sa facem ca si exteriorul sa fie in concordanta cu interiorul - prin ingrijirea corecta, nu printr-o apasare de buton.


Daca v-am pus putin pe ganduri sau v-am facut sa retraiti un moment frumos, va invit sa imi povestiti :) Sau sa intrati pe @farmec.romania ( Facebook ) sau @farmec ( Instagram) sa vedeti cum au crescut amintirile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu