duminică, 19 martie 2017

O zi din viata unui agent

Iarna in Bucuresti - anotimpul cunoscut de catre toti ca fiind sezonul cand pretul caselor scade. Inceputul povestii noastre il surprinde pe eroul nostru in actiune - in Sectorul 4, pe Drumul Jilavei. Certificatul Energetic a fost chemat de catre familia Stan sa ii ajute cu o misiune foarte importanta: ei doresc sa isi vanda apartamentul lor vechi de 30 ani si primesc doar oferte mici - deoarece, la 200 de metri de ei au aparut 5 blocuri noi si toata lumea prefera sa cumpere apartamente "la cheie". Familia Stan e in pragul disperarii - deoarece apartamentul lor este vechi, au cheltuieli de intretinere mari si nu mai stiu cum sa se incalzeasca deoarece este foarte frig. Familia Popa, nasii lor, le-au recomandat sa apeleze la serviciile celui mai bun auditor energetic pe care il stiau ei - Certificatul Energetic, pentru ca doar el putea sa le rezolve problema.

Familia Stan nu stia prea multe despre ce inseamna un certificat energetic sau la ce ajuta, dar au vazut undeva o poza ca la electrocasnice si au inteles ca o culoare spre verde le aduce mai multi bani. Odata ajuns la fata locului, Certificatul Energetic simtea cum il apuca transpiratia - avea in fata lui un bloc vechi, construit cu materiale slab izolante, aflat intr-o stare deplorabila. Cu un zambet pe fata i-a intrebat pe cei care il chemasera: 

- Buna ziua, care e problema? 
- Domnule Energetic, vrem sa ne mutam la tara si am dori sa vindem acest apartament. Problema e ca primim foarte putini bani pe el, simtim ca e o conspiratie. Cand vin vizitatorii trebuie sa pornim caldura la maxim cu 2 ore inainte, sa dam drumul la toate ochiurile de la aragaz si tot e frig. Pe 2 luni ne-a venit factura la gaz 1400 de ron si inca mai trebuie sa ajunga si regularizarea. Suntem oameni modesti - si aceste facturi ne omoara. Oare exista vreo solutie? Simtim ca este o conspiratie in jurul nostru...
- Situatia in care va aflati este una neplacuta - spuse Certificatul Energetic, dar exista mai multe solutii. Dati-mi voie sa vi le arat: prima data sa ne uitam la o termoviziune a cladirii - o termografie este ca o harta - ne arata unde este mai rece sau mai cald - ne arata pierderile de caldura, infiltratiile excesive de aer, deficit de constructii etc. Blocul dumneavoastra este nereabilitat - si toata apartamentele au aceasta problema. Oare cine are un interes ascuns? In mod normal toate blocurile de pe strazile din vecinatate au fost reamenajate, cum este blocul din poza de jos. 

- Buna ziua, ce se intampla aici? A venit doamna Doina, administratoarea blocului familiei Stan. 
- Buna ziua doamna, incercam sa gasim o solutie sa vindem apartamentul nostru. Am primit maxim 30.000 de euro si e un apartament mare... are 3 camere. 
- Da, stiu, spuse doamna Administrator... ce sa-i faci, viata e grea. E un pret bun totusi, Familia Grecu a vandut la 20.000 apartamentul lor de 2 camera. Oferta nepotului meu ramane inca valabila.
Si doamna administrator a plecat in masina ei, un Ford Mondeo. 

- Cine era doamna? a intrebat Certificatul Energetic, vazand supararea pe fetele noilor sai clienti. 
- Administratoarea blocului, o femeie deosebita - se ingrijeste de scarile noastre de 20 de ani. Niciodata nu am stat cu un bec ars mai mult de o zi. A fost Administratoare unei gradinite de stat si de 15 ani e in pensie. 
- Interesant, spuse Certificatul Energetic. Sa revenim la ale noastre: momentan, apartamentul dumneavoastra se incadreaza la clasa energetica F, si bancile prefera sa dea imprumuturi pentru clasele A, B sau maxim C. Familiile tinere nu au toti banii cash, si asa e foarte posibil sa primiti putine oferte - spuneti-mi, pretul de 30.000 de euro, de curiozitate, cine l-a oferit?
- Nepotul doamnei Doina, e constructor - si a ridicat blocul din spate.
- Am inteles. Eu va propun sa investiti putin in apartament, o izolare doar a peretilor care va apartin ar costa pana la 1000 de euro, si v-ar aduce o economie majora la facturi; in plus, v-ar aduce in clasa energetica A si astfel pretul apartamentului dumneavoastra ar creste cam cu 15-20.000 de euro.
- Va multumim domnule Certificat Energetic, spusera sotii Stan in cor - nu faceti doar certificat energetic, dar sunteti si un salvator de vieti.  


Certificatul Energetic pleca in noua lui misiune, multumit ca a mai facut inca o familie fericita.
Ce credeti ca a facut Agentul nostru? S-a dus pana la doamna Administrator, care avea o intelegere cu fiul ei: nascocisera un plan diabolic de a nu reabilita blocurile la care dansa era administrator, tocmai pentru ca firma nepotului ei sa le poata cumpara la subpret si sa le reabilitaze si sa le vanda cel putin cu 80% mai scump. Certificatul Energetic i-a spus ca ii poate oferii cel mai mic un pret bun pentru Certificat Energetic Bucuresti sau Certificat Energetic Constanta, dar ea si nepotul ei trebuie sa faca lucrurile corect. Astfel, familia Grecu si-a primit pretul corect pe apartamentul vandut si familia Stan a primit reabilitarea gratuita.

Certificatul Energetic a facut o termografie blocurilor noi si a vazut ca aveau o eroare de constructie care a putut astfel fii reparata.

Totul s-a terminat cu bine. 

Relatare secreta pentru SpringSuper Blog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu