Alegerile mele din ultimii ani se concentreaza pe crearea de armonie intre mine: corpul meu, mintea mea, sufletul meu, si tot ceea ce ma inconjoara. Eu postesc de foarte multi ani: la inceput a fost miercurea si vinerea, dupa care au intrat primele si ultimele saptamani din Posturile mari si dupa aceea toate Posturile mari de peste an.
Cand mananci de post, cunosti oameni care mananca la fel ca tine - cu restrictii: unele din credinta (posturi, vegetarieni etc.) , altele de nevoie ( alergici la gluten, intoleranti la lactoza etc.). Asa am cunoscut multi oameni care au renuntat complet la produsele de origine animala, oameni care aratau cu 5-10 ani mai tineri, care nu erau infometati - si ma minunam. Eu, cand incepusem sa postesc, aveam cateva optiuni limitate : legume si fructe crude, cartofi - foarte multi cartofi, ghiveci de legume, orez, varza, paine cu margarina, apa si ceai. Cateodata mai erau si cativa biscuiti cu gem, dar, parca multa mancare nu prea avea gust - si de multe ori se "cerea" putina afumatura in varza, sau un ochi prajit la cartofi sau o felie de cascaval peste painea cu margarina. Cei care isi permiteau, isi luau lapte de soia din acela bun si scump, imbunatatit cu cocos si migdale. Noi, astia saraci, ne luam lapte de soia ieftin si cu un gust de zahar puternic. Eu preferam sa beau apa decat asa ceva.
Dupa un post mai prelungit, in care am consumat doar legume si fructe, organismul meu mi-a transmis multe mesaje de multumire : riduri mai putine, vitalitate mai multa, un abdomen mai tras de spate, o piele mai fina. Singurele lucruri de care mi-a "transmis" ca ii era dor, erau chefirul si iaurtul. Am reintrodus treptat alimentele de origine animala in alimentatia mea, dar am renuntat la laptele de vaca ca atare, si mi-am promis ca voi manca maxim o data pe zi carne. Nu pentru ca nu imi placea, ci pur si simplu pentru ca nu vedeam un beneficiu in a manca de mai multe ori pe zi carne. In cateva luni am observat ca tonusul meu se imbunatatise si mai mult, parul meu era mai sanatos si mai stralucitor ca niciodata si eu eram mai calma.
Interesant, mi-am spus, si am continuat cu viata mea. Lucrurile merg bine - iar anul acesta am fost la 2 nunti unde mirii erau vegetarieni, asa ca si meniul a fost fara carne - si mi-a placut. Cred ca omenirea se indreapta din punctul acesta de vedere in directia buna. Nu, acest articol nu este despre cum ar trebui cineva sa renunte la carne si la preparate de origine animala, nu acest articol este despre de ce cred eu ca viata mea se indreapta in directia veganismului.
Nu stiu daca voi ati tras cu ochiul la retetele vegane de pe internet - curcubeu in cerul gurii se pot numii linistit majoritatea acelor preparate: avocado, nuci de cocos, migdale, fructe de padure - cate si mai cate.
Ma vad la 80 de ani, ca o bunica care arata mai mult a mamica decat a pensionara obosita, cu 10 nepoti in jurul meu, care toti imi aduc fructele, legumele sau nucile lor preferate ca sa facem un mic dejun delicios cu ele. Pentru aceasta placere a noastra, o sa folosesc si atunci, ca si acum, un storcator prin presare la rece, Hurom. De ce Hurom? Pentru ca ei au inventat Slow Sqeezing System - adica un sistem inovator de stoarcere lenta prin presare la rece, pentru ca acest proces, procesul traditional, nu distruge nutrientii din ingredientele folosite - avand astfel cu pana la 6 ori mai multe vitamine, minerale si enzime, decat sucul obtinul la un storcator obisnuit. Ce poate fi mai frumos, decat sa te simti bine in pielea ta, cu familia langa tine - si toti sa fie sanatosi si voiosi, din cauza ca tu ai grija de ei cu preparatele tale? Orice zi incepe mai bine cand suntem toti sanatosi - desi poate ca un simplu pahar de suc nu face chiar atat de multe. Hurom este o filozofie de viata si ma bucur ca noul lor Hurom H-Al in One, cu garantie la motor de 10 ani, face parte din viata mea.
Articol scris pentru Super Blog 2018.
duminică, 2 decembrie 2018
duminică, 11 noiembrie 2018
Haina nu il face pe om, dar ii ajuta starea
Madalina a fost eleva mea la dezbateri. Era una dintre oamenii aceia seriosi care invata mereu, care iubeste oamenii si pe care te poti baza mereu. Desi era de conditie modesta, mereu sa imbraca cu gust si fara cusur. Cu asa un fel de a fi, cea mai potrivita meserie pentru Madalina a fost cea de Doctor. Dupa 6 ani de scoala si multe nopti nedormite, Mada a ajuns doctor rezident la Spitalul din Tg. Mureș. A trebuit sa merg sa o vad pe doamna dr. Madalina Pop - asa ca m-am infiintat la ea la in unitate. A aparut Mada intr-un halat colorat,cu pisicute. Era minunata, desi diferita de colegii ei. Ne-am imbratisat cu drag: eram mandra de ea: a muncit atat de mult si a ajuns fara nici o pila un cadru medical care va salva vieti si la care sper sa nu trebuiasca niciodata sa apelez.
Am inceput sa povestim si intrebarea care-mi statea pe creier era: de ce purta doamna doctor bluze medicale cu imprimeuri? Raspunsul ei m-a socat putin, putin mai mult: "Oana, sunt extraordinare pentru psihic!" Al cui psihic? am intrebat. Al meu si al celorlalti a venit raspunsul.
Pai cum asa?
Oana, zi de zi noi la spital ne intalnim cu moartea, cu boala, cu neputinta. Spitalul acesta ar fi trebuit daramat acum 20 de ani, si altul ar fi trebuit construit in locul lui de atunci, dar asa e sistemul, si asa ar trebui sa se intample cu toate spitalele din tara. Desi medicina a evoluat foarte mult in ultimii ani, aspectul medicilor este in general unul steril si insipid pretutindeni. Ne pierdem si noi printre peretii acestui spital. Oamenii se uita la noi cu frica si cu nervi. Noi nu mai suntem pentru ei oameni. Nu stiu excat ce suntem pentru bolnavi si familiile lor, dar nu mai suntem oameni. La inceput, nici eu cand ajungeam acasa nu mai eram om. Pana cand am zis ca trebuie sa schimb ceva. Si pe cat de banal suna, sa renunt la obisnuitele halate medicale, a avut cel mai mare rol. Observam ca de-odata copiii nu mai erau speriati. Vedeau o pisica, si unii imi aratau ca si ei au pisici pe sosetute sau pe tricouri. Le povesteam ca si mie mi-e dor de pisica mea cand sunt la spital, dar ca nu am voie cu ea inauntru, pentru ca este un mediu periculos atat pentru ea, cat si pentru ceilalti. Vad doamnele foarte pedante ca se deschid putin mai usor catre mine cand vad ca port culori. II mai vad pe batrani zambind smechereste cand apar si le spun usor: viata e prea serioasa ca sa nu o luam putin in gluma, nu credeti? Am inceput sa zambesc din nou. Am inceput sa ma concetrez din nou pe rolul meu : sa tratez suflete si corpuri si minti. Am inceput sa am rezultate - chiar daca sunt doar un rezident. Si stii care a fost partea cea mai comica? Colegii mei au inceput sa ma intrebe din ce magazin online de costume medicale si echipamente de lucru ma aprovizionez?
E bine cand poti sa faci ce iti place pentru ca hainele pe care le porti te ajuta sa iti gasesti echilibrul mental si iti imbunatatesc starea si iti usureaza formarea unei legaturi cu ceilalti.
Dialog imaginar pentru proba 16 din concursul SuperBlog.
joi, 8 noiembrie 2018
Prima data in 200 de ani
Cand
esti blogger esti expus la multe informatii, uneori tu trebuie sa
cauti informatiile, alte ori informatiile te gasesc pe tine. Acum, la editia
aniversara a SuperBlog am aflat o informative care mie mi se pare fascinanta:
in 30 aprilie 2019, Imparatul Japoniei va abdica. Poate ca unii se gandesc ca
ei maine nu stiu ce vor face, altii ca peste mai putin de un an se vor
pensiona. Japonia in schimb, isi pregateste succesiunea la tron, inceputul unei
noi dinastii. Mi s-a parut incredibil, mai ales ca este prima oara in 200 de
ani cand Imparatul Japoniei abdica pentru a-i lasa loc fiului sau.
Japonia
a fost mereu in topul primelor 3 tari din lume pe care as dori sa le vizitez.
Mancare delicioasa, oameni responsabili, desenele animate Sailor Moon, munti,
oceane, Pokemoni, Kimonouri, Judo, ciresi infloriti, o alta viata.
Deja
parca simt ca merg sa imi fac bagajul si sa plec, sa fiu in primul rand. Nunta
lui Kate Middleton cu printul Henry nu mi s-a parut la fel de intereseanta
precum adbicarea imparatului Akihito si incheierea dinastiei Heisei. Printul
Mostenitor al Japoniei, Naruhito ( ce nume frumos), isi va alege propriul nume
pentru dinastia care va incepe cu el.
Chiar
daca mi-am dorit mereu sa merg in Japonia si incepusem sa invat limba japoneza,
inca nu sunt nici pe departe la nivelul de fluenta pe care mi-l doresc – adica pot
sa spun arigato. Mi-ar placea sa merg intr-un circuit in Japonia.
Nu
stiu despre voi, dar eu deja m-am apucat sa vad daca sunt cerinte special pentru
Japonia sau daca pur si simplu pot sa ma urc in primul avion si sa merg spre
tara Soarelui Rasare.
miercuri, 7 noiembrie 2018
Cand viitorul incepe azi!
Azi am 32 de ani, un iubit, un motan si nici un copil. Imi doresc copii. Cat de multi, sanatosi si fericiti. Mi-am dorit de la 19 ani, dar, nu am gasit un tata - acel barbat langa care sa stiu ca mi-ar placea sa imi cresc copiii si sa-mi traiesc viata. Timpul a trecut si inca trece. Ma simt batrana? Nu. Ma simt de 32 de ani? Nu. Analizele mele spun de bine? Da - am varsta biologica mai mica decat varsta reala - am 25 de ani la "organe".
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca organele noastre au un ritm de imbatranire propriu, care este influentat printre altele si de nutritie. Astfel, ficatul unui mare consumator de alcool va imbatrani cu mult inaintea cuiva care bea apa alcalina, plamanii unui fumator vor avea o culoarea mult mai inchisa si vor fi mult mai batrani decat cei ai unui nefumator, pielea persoanelor vegana arata ca a unui licean, desi buletinul arata varsta unui bunic. Am exagerat putin - dar cred ca ati inteles ideea, si mai important - ati vazut si voi cazuri in care o alimentatie putin diferita are rezultate imense.
As vrea sa vedeti diferenta dintre o alimentatie sanatoasa si una mai putin sanatoasa, exact ca ceea dintre 99 si 100 de grade Celsius. La 99 de grade - apa e fierbinte; la 100 de grade ea se transforma, pentru ca fierbe.
O alimentatie sanatoasa inseamna mult mai mult decat salata verde. O alimentatie sanatoasa inseamna si dulciuri - da, credeti ca veganii, vegetarienii sau cei care vor o viata sanatoasa si-au pus lacat la gura si atat? Nu, raspunsul este mai simplu: inlocuiesc lucrurile marunte cum ar fi - zahar alb din alimentatie cu fructe, cum ar fi curmalele, care sunt dulci prin natura lor - si fac ca orice pofticios sa fie bucuros.
As vrea sa luati cu voi un mesaj cheie de azi: ce mancati voi azi, va ramane in corpul vostru mult si bine si poate va ajunge chiar in ADN-ul copiilor vostri, devenindu-le destin. Daca deja copiii vostri sunt nascuti, ii puteti ajuta sa dezvolte obiceiuri sanatoase, facand aceste simple alegeri alimentare pentru ei: paine cu seminte de in si faina neagra in loc de faina alba si alte alegeri delicioase si sanatoase.
Incursiunea in ADN-ul meu s-a facut cu ocazia Super Blog 2018
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca organele noastre au un ritm de imbatranire propriu, care este influentat printre altele si de nutritie. Astfel, ficatul unui mare consumator de alcool va imbatrani cu mult inaintea cuiva care bea apa alcalina, plamanii unui fumator vor avea o culoarea mult mai inchisa si vor fi mult mai batrani decat cei ai unui nefumator, pielea persoanelor vegana arata ca a unui licean, desi buletinul arata varsta unui bunic. Am exagerat putin - dar cred ca ati inteles ideea, si mai important - ati vazut si voi cazuri in care o alimentatie putin diferita are rezultate imense.
As vrea sa vedeti diferenta dintre o alimentatie sanatoasa si una mai putin sanatoasa, exact ca ceea dintre 99 si 100 de grade Celsius. La 99 de grade - apa e fierbinte; la 100 de grade ea se transforma, pentru ca fierbe.
O alimentatie sanatoasa inseamna mult mai mult decat salata verde. O alimentatie sanatoasa inseamna si dulciuri - da, credeti ca veganii, vegetarienii sau cei care vor o viata sanatoasa si-au pus lacat la gura si atat? Nu, raspunsul este mai simplu: inlocuiesc lucrurile marunte cum ar fi - zahar alb din alimentatie cu fructe, cum ar fi curmalele, care sunt dulci prin natura lor - si fac ca orice pofticios sa fie bucuros.
As vrea sa luati cu voi un mesaj cheie de azi: ce mancati voi azi, va ramane in corpul vostru mult si bine si poate va ajunge chiar in ADN-ul copiilor vostri, devenindu-le destin. Daca deja copiii vostri sunt nascuti, ii puteti ajuta sa dezvolte obiceiuri sanatoase, facand aceste simple alegeri alimentare pentru ei: paine cu seminte de in si faina neagra in loc de faina alba si alte alegeri delicioase si sanatoase.
Incursiunea in ADN-ul meu s-a facut cu ocazia Super Blog 2018
duminică, 4 noiembrie 2018
Casuta noastra, cuibusor de nebunii, te asteapta ca sa vii!
In folclorul romanesc sa vorbeste mult despre un loc drag sufletului, despre un refugiu din calea problemelor, un loc special pentru inceputuri : casa. Fie ca este casa parinteasca, fie ca este casa personala, casa pur si simplu este o extensie a personalitatii si a corpului nostru.
Pentru mine, casa este acolo unde stau cu iubitul meu pisoi si cu iubitul meu om, unde se intampla toate nebuniile. "Palatul" are 50 de metri patrati, si este "imprumutat" pe bani de la un domn. Dar momentan este "acasa".
Eu imi iubesc casa din multe motive, dar cel mai bun este ca pot sta in pantaloni scurti, oricand si mereu. Cred ca daca cineva ar face o termografie casei mele, ar ramane surprins, pentru ca nu sunt 32 de grade in interior, sunt mai putine sunt cam 24 de grade Celsius. Pe de alta parte, Bogdan, iubitul meu om, nu suporta frigul, si el sta chiar si in casa, iarna, in pulover si geaca, la aceleasi 24 de grade Celsius. Iarna nu-i ca vara, cand bietul de el nu poate dormi de la caldura. Corpul meu reactioneaza la toate temperaturile la fel : e cald? Daaaaa pantaloni scurti. E placut? Daaaaa, pantaloni scurti! E frig? Eu nu stiu ce e aia.
Totusi, daca eu sunt o calduroasa, asta nu inseamna ca toti sunt ca mine - si, apropo de nebunii, daca eu sunt in pantaloni scurti si tricou, iar Bogdan in pulover si geaca, cum vor avea loc nebuniile din toate cantecele populare? Am zis ca e nevoie de obtinerea unui certificat energetic ca sa vedem cum stam. Si blocurile primesc clase energetice in functie de cat de bine retin caldura. Asa macar as sti si eu unde este problema.
Revenind la cuibusor de nebunii, si casa ca loc de initiere ( "unde noi ne-am sarutat"- Casuta noastra) - sunt curioasa cum
joi, 1 noiembrie 2018
Iesi din zona de confort!
Acum cateva zile, iubitul meu m-a intrebat : "Draga mea, tu de ce nu porti blugi?" La care eu i-am raspuns: dragoste, am purtat blugi la viata mea, si nu mi se par extraordinari pentru viata de adult corporatist. In plus, nu prea imi gasesc un model potrivit: am coapsele si soldurile mari, si talia mica. "Asa este - esti cea mai frumoasa femeie din lume!". Aici m-am emotionat toata si l-am strans puternic in brate pe acest om minunat, care imi spune mereu cat de minunata sunt.
Ca sa intelegeti putin cine suntem eu si el: Oana, 32 de ani, lucrez intr-o corporatie unde in fiecare zi interactionez cu clienti care pun mare accent pe aspectul fizic, trebuie sa fiu mereu imbracata elegant - si in weekenduri stau in cel mai comod si labartat training - sau, daca vremea permite, in pantaloni scurti. El, Iubirea mea, e bucatar, asa ca 3 sau 4 zile este in uniforma alba, in 2 din zilele ramase sta doar in pijama si in rest blugi. La munca merge in blugi, si la un moment dat avea blugi albi in loc de pantalonii de bumbac normali, daca ar exista pijama din blugi, in asa ceva ar dormi.
"Si nu ai vrea sa iti cumperi totusi o pereche macar? Cred ca la ce simti estetic ai tu, si la cate bluze si rochii frumoase ai, te-ai descurca cu o pereche de blugi o saptamana intreaga, si nimeni nu si-ar da seama ca esti imbraca in aceeasi pantaloni. Uite, ti-i fac eu cadou!". Eu am purtat blugi in facultate, si in liceu, dar nu am fost niciodata fan blugi. Totusi, cand iubesti pe cineva, incerci sa faci lucrurile putin altfel. Si mai ales daca omul zice ca iti cumpara el, de ce nu?
Asa ca am acceptat provocarea - urma ca in fiecare zi a saptamanii sa am aceeasi pereche de blugi de dama- dar, accesorizata diferit - cu incaltaminte dama si, de ce nu, chiar sacouri de barbati, pentru un look cat mai deosebit.
Sunteti curiosi sa vedeti ce a iesit?
Aici este lookul meu preferat - sambata. Tricou lejer si geguta. Luni, aceeasi geaga am tras-o peste o bluza alba de matase, si in picioare aveam pantofi cu toc.
Aici am avut o camasa marti. Miercuri am inlocuit camasa de cowboy cu o camasa barbateasca alba. Obiectiv atins 100%
Vineri am mers asa in club dupa ce joi purtasem o tunica visinie peste, iar duminica am pus peste blugi o bluza de training. Misto, nu-i asa?
Combinatii vestimentare de SuperBlog 2018
Ca sa intelegeti putin cine suntem eu si el: Oana, 32 de ani, lucrez intr-o corporatie unde in fiecare zi interactionez cu clienti care pun mare accent pe aspectul fizic, trebuie sa fiu mereu imbracata elegant - si in weekenduri stau in cel mai comod si labartat training - sau, daca vremea permite, in pantaloni scurti. El, Iubirea mea, e bucatar, asa ca 3 sau 4 zile este in uniforma alba, in 2 din zilele ramase sta doar in pijama si in rest blugi. La munca merge in blugi, si la un moment dat avea blugi albi in loc de pantalonii de bumbac normali, daca ar exista pijama din blugi, in asa ceva ar dormi.
"Si nu ai vrea sa iti cumperi totusi o pereche macar? Cred ca la ce simti estetic ai tu, si la cate bluze si rochii frumoase ai, te-ai descurca cu o pereche de blugi o saptamana intreaga, si nimeni nu si-ar da seama ca esti imbraca in aceeasi pantaloni. Uite, ti-i fac eu cadou!". Eu am purtat blugi in facultate, si in liceu, dar nu am fost niciodata fan blugi. Totusi, cand iubesti pe cineva, incerci sa faci lucrurile putin altfel. Si mai ales daca omul zice ca iti cumpara el, de ce nu?
Asa ca am acceptat provocarea - urma ca in fiecare zi a saptamanii sa am aceeasi pereche de blugi de dama- dar, accesorizata diferit - cu incaltaminte dama si, de ce nu, chiar sacouri de barbati, pentru un look cat mai deosebit.
Sunteti curiosi sa vedeti ce a iesit?
Aici este lookul meu preferat - sambata. Tricou lejer si geguta. Luni, aceeasi geaga am tras-o peste o bluza alba de matase, si in picioare aveam pantofi cu toc.
Aici am avut o camasa marti. Miercuri am inlocuit camasa de cowboy cu o camasa barbateasca alba. Obiectiv atins 100%
marți, 30 octombrie 2018
Cea mai lunga calatorie a inceput cu primul pas
Acum 9 ani ma apucam sa scriu pe blog. Primul meu blog. Scriam articole de maxim 3 paragrafe, si nu deoarece nu aveam ce sa scriu, dar imi doream foarte mult ca lumea sa le citeasca, si stiam din proprie experienta ca daca e prea lung, nici chiar eu nu as fi citit un articol asa ca incercam sa surprind exact esenta unui lucru. Alegeam mereu teme cu o mare insemnatate pentru mine, teme care ma marcau - care poate chiar polarizau societatea, si le analizam putin, dadeam parerea mea si invitam cititorul sa isi formuleze parerea lui tinand cont de diverse lucruri. Acel blog era mandria mea - pentru ca publicam articole in care puneam ... ei bine, ani de zile din viata mea. De ce? deoarece a fost foarte greu sa scriu esenta in 3 paragrafe a ceva deosebit de important.
Peste cativa ani, am zis ca ar fi frumos sa scriu si advertoriale. De ce? De ce nu! Mie imi place sa scriu despre lucruri utile, pe care le-am testat sau pe care mi-ar placea sa le testez si daca mai puteam primi o mica atentie, sau un feedback de la cineva avizat, de ce nu?
La inceput am scris pe Idealista, dupa care m-am gandit ca nu e chiar corect sa limitez un advertorial la 3 paragrafe, mai ales ca majoritatea sponsorilor au nevoie de articole putin mai lungi pentru indexare. Atunci am luat 2 decizii majorea : 1)am mai facut inca un blog, unde sa public analize de produse - dupa 3 grupe de produse : acel produs privit din perspectiva sufleteasca, prin avantajele pe care le aduce mintii si prin efectul pe care il are asupra corpului si 2) sa scriu articolele de opinii, cat imi ies de lungi - pentru a avea sansa de a ajunge la toti cei interesati.
Dupa cativa ani sper sa imi mearga destul de bine, incat sa imi inregistrez propriul domeniu :Idealista.ro sau OanaDianaStanciu.ro - sau, daca vor merge bine articolele cu pareri despre lucruri, chiar PentruSufletMinteCorp.ro. Da, imi place sa visez, deja ma pierd in vise de cumparare domenii web, cand eu mai am atat de mult de scris. Dar totusi, cand e asa de simplu sa apara undeva numele asa de drag sufletului meu, poate ca nu ar trebui sa stau pe ganduri.
Articolul acesta ar putea fi considerat un advertorial, dar nu este - este pur si simplu raspunsul meu la o provocare din Super Blog 2018
Peste cativa ani, am zis ca ar fi frumos sa scriu si advertoriale. De ce? De ce nu! Mie imi place sa scriu despre lucruri utile, pe care le-am testat sau pe care mi-ar placea sa le testez si daca mai puteam primi o mica atentie, sau un feedback de la cineva avizat, de ce nu?
La inceput am scris pe Idealista, dupa care m-am gandit ca nu e chiar corect sa limitez un advertorial la 3 paragrafe, mai ales ca majoritatea sponsorilor au nevoie de articole putin mai lungi pentru indexare. Atunci am luat 2 decizii majorea : 1)am mai facut inca un blog, unde sa public analize de produse - dupa 3 grupe de produse : acel produs privit din perspectiva sufleteasca, prin avantajele pe care le aduce mintii si prin efectul pe care il are asupra corpului si 2) sa scriu articolele de opinii, cat imi ies de lungi - pentru a avea sansa de a ajunge la toti cei interesati.
Dupa cativa ani sper sa imi mearga destul de bine, incat sa imi inregistrez propriul domeniu :Idealista.ro sau OanaDianaStanciu.ro - sau, daca vor merge bine articolele cu pareri despre lucruri, chiar PentruSufletMinteCorp.ro. Da, imi place sa visez, deja ma pierd in vise de cumparare domenii web, cand eu mai am atat de mult de scris. Dar totusi, cand e asa de simplu sa apara undeva numele asa de drag sufletului meu, poate ca nu ar trebui sa stau pe ganduri.
Articolul acesta ar putea fi considerat un advertorial, dar nu este - este pur si simplu raspunsul meu la o provocare din Super Blog 2018
duminică, 28 octombrie 2018
Cum il ducem pe Alin la relaxare?
Vi se intampla uneori sa visati cu ochii deschisi in miezul zilei? De multe ori ma gandeam cat de mult mi-ar placea sa fiu bogata. M-am gandit de fapt pentru ce imi doresc eu acesti extra bani? Am o casuta draguta si o familie sanatoasa. Singurul lucru pe care l-as face diferit ar fi ca as calatorii mai mult. Unde si cu cine? Cu iubitul meu Alin - asta este sigur. Destinatia, asta este o alta poveste - poate ma ajutati sa il conving sa mergem undeva la umbra unui palmier, sa stam pe nisipul fin. Momentan, aceasta nu este dorinta lui.
Iubitul meu are o fascinatie inexplicabila, din punctul meu de vedere, pentru Kilimanjaro. Cand eu ii spuneam despre plaje si insule exotice, el imi spunea despre expeditii si safarii. Cand eu ziceam hai la piscina sa ne relaxam, el spunea - prima data facem putin cardio si rezistanta, ca la peste 5000 de metri altitudine nu se ajunge chiar oricum. De cate ori vedeam pe strada un catelus si i-l aratam, de tot atatea ori imi spunea despre elefanti: despre coltii lor masivi de fildes. Imi spunea despre cat de destepti sunt si blanzi si cata nevoie au de noi, oamenii buni - care ii viziteaza in rezervatii si le respecta habitatul natural. De cate ori eu ziceam de bronz la soare, el imi zicea de crocodili si hipopotami. Imi povestea despre niste pasarele gingase care vin si curata dintii acestor animale impozante si ca simbioza dintre ele este asa de mare, ca acesti giganti stiu sa lasa pasarile sa isi faca
munca de sanitari, iar pasarile Pluvian vin linistite, ca un stomatolog la munca.
munca de sanitari, iar pasarile Pluvian vin linistite, ca un stomatolog la munca.
Nici la televizor nu ma mai puteam uita, ca daca aparea vreun documentar pe Discovery sau Animal Planet - la orice cuvant imi arunca un " exista in Parcul National in Serengeti si acolo ai acces la animalele acestea". Mi-am dat seama ca iubitul meu are o gena africana in el si ca sufletul lui deja este in Tanzania cand mergeam la cumparaturi, si asteptam la trecerea de pietoni: "Iti dai seama ca aici noi trecem pe zebra, dar in safari zebra trece prin fata noastra si noi asteptam ca ea sa isi vada linistita de viata?"
La un moment dat nu am mai zis nimic de nici o vacanta in tari indepartate. Am inceput sa caut si eu expeditii Africa. Pana la urma cand iubesti pe cineva, incerci sa il intelegi si sa il faci cat de fericit poti. Asa am aflat Exista ceva ce se numeste turism de aventura si, in principiu, presupune apelarea la o agentie de turism experimentanta. Tot cautand, am dat de Extreme Travel, o firma cu experienta de 10 ani - care face excursii personalizate. Ma gandesc, oare ar putea sa ma ajute si pe mine, nu este langa munte mare, asa ca in povestile frumoase? Asa ca i-am intrebat cum s-ar putea lega. Mi-au spus ca ei au un circuit care se leaga foarte frumos cu Zanzibarul, unde exista posibilitatea de a inota cu delfini. Vai, daca ati vazut Flipper inseamna ca si voi aveti o pasiue pentru delfini. Eu mi-am dorit de atunci sa am un moment de libertate maxima, inotand alaturi de aceste creaturi magnifice. Deci, ascensiune pe Kilimanjaro si el va avea parte de momente care ii taie rasuflarea facand ce imi place mie.
am decis: o sa mergem in circuitul vietii noastre si eu voi face ce ii place lui - adica o
am decis: o sa mergem in circuitul vietii noastre si eu voi face ce ii place lui - adica o
Calatoria imaginara a fost planificata cu ocazia SuperBlog 2018
joi, 25 octombrie 2018
Cand pasiunea pentru meserie nu este suficienta!
Iubitul meu face cea mai buna pizza din lume.
Imaginati-va un blat perfect: care se topeste in gura, dar este si crocant la
muscare, pe pizza perfecta simti toate ingredientele – dar stii clar care este
vedeta preparatului, fiecare ingredient este gatit ca sa isi atinga potentialul
maxim de gust, iar cantitatea de mozzarella si sos au gasit echilibrul perfect.
Nu o spun doar eu, ci o spun zeci de clienti multumiti care mananc din mana
lui. Sper ca la un moment dat sa ajunga sa o spuna si crainicul de la
Campionatul Mondial de Pizza, unde sper ca si Bogdan al meu sa participe. Pana atunci, eu si clientii lui, ne bucuram de o pizza delicioasa.
Aceasta bucurie - de a face ceva delicios care aduce zambete tuturor, este mai mare de cateva luni.
Vedeti voi, eu si Bogdan gestionam o pizzeria micuta, cu livrare la domiciliu,
in Cluj-Napoca. Este un oras in plina expansiune, cu multi tineri cu un venit
peste medie, dornici de mancare proaspata si buna. Pe langa aceste atuuri ale
orasului si ale pizzarului, trebuie sa va spun ca desi este prosper Clujul,
cainii nu alearga cu covrigi in coada pe aici: piata este foarte competitiva,
personalul de la livrari de schimba destul de des si orasul are 3 momente din zi
cand traficul este sufocat. Pe langa aceste 3 greutati provocate de oras in
sine, eu si Bogdan aveam o problema: nu stiam cum se gestioneaza o afacere,
care este stocul optim de materie prima, cum se fac preturile, cum trebuie motivati
oamenii din HoReCa etc.
A fost greu in primele saptamani : incasam bani,
si nu stiam de ce nu ne ajung sa platim toate cele necesare functionarii
afacerii. Pizza pleca aburinda din cuptor, dar ajungea foarte rece la client.
Primeam plangeri uneori si pentru ca ceea ce se livrase nu era ceea ce a cerut
clientul – adica persoana de la telefon nota gresit comanda. Ne-am dat seama ca
avem multe lucruri de optimizat, si repede, daca doream ca pasiunea lui Bogdan
pentru a crea pizze si a mea pentru a le manca, sa fie profitabile.
Am cautat mult si un prieten ne-a spus “Cred ca
stiu solutia de marcaj si gestiune potrivita afacerii tale”. Suna bine, eram disperati – pentru ca vedeam cum
economiile noastre investite in aceast pizzeria parca zburau pe geam.
Investisem totul aici, asa ca trebuia sa facem acest proiect sa razbeasca.
Putin tematori de pret, am mers catre Expressoft
Technology, o firma specializata pe dezvoltarea de solutii software eficiente
si durabile pentru afaceri – lucrau deja cu nume mari de pe piata din Bucuresti
( Jerry’s Pizza, Cuptorul pe Lemne etc. ) . Le-am spus ca noi lucram non-stop
si ca suntem la inceput si avem nevoie de ajutor. Speram sa gasim un consultant, pe cineva care sa ne
indrume in alegerea unei solutii customizate pentru noi. Ne-am intalnit cu un
domn – ne-a povestit putin despre experienta lui cu clienti ca noi – ajutase si
alte firme cu livrare la domiciliu sa isi scaleze afacerea, nu doar sa
razbeasca de pe o zi pe alta. Ne-a bucurat expertiza lui si faptul ca de la
Expressoft Technology urma sa primim suport ethnic 24/7.
Ne-a spus ca avem nevoie neaparata de un POS Restaurant – pentru a nota mai repede si mai bine comenzile si sumele incasate.
Ne-a spus ca softul are posibilitatea de a face si partea de “delivery” – adica
sa avem in permanenta informatii centralizate despre numarul de livrari, gestiune stocuri, timp alocat livrarilor si altele. Noi doream ceva personalizat. Desi
parea totul standard, ni s-a spus cum va fi totul customizat pentru firma
noastra.
Suna foarte bine, dar noi aveam un buget limitat.
Ni s-a spus cat costa, totul foarte transparent. Ne-am gandit ca ar fi trebui
sa angajam 3 oameni ca sa faca tot ce ni se oferea de catre Expressoft Technology, si tot ieseam mai prost
decat daca cumparam un soft pentru noi. Softul se amortiza foarte repede. Decizia a fost usor de luat. Ne-a ajutat mult discutia cu consultantul si faptul ca am recunoscut ca stiam doar sa facem pizza buna.
Cam asta a fost povestea pizzerie noastre, de la agonie la extaz, relatata pentru SuperBlog 2018 ( cu mici devieri de la adevar).
Cam asta a fost povestea pizzerie noastre, de la agonie la extaz, relatata pentru SuperBlog 2018 ( cu mici devieri de la adevar).
marți, 23 octombrie 2018
Verbat volant, scripta manent!
Vorba
zboara si scrisul ramane! Acest lucru il stiau chiar si stramosii nostri. In
epoca moderna, pentru ca ceva scris sa ramana - in sufletul si mintea noastra,
e nevoie sa fie cu adevarat deosebit.
Si
cand spun deosebit – ma refer la tot: mesaj, material, calitatea imprimarii.
SuperBlog
2018 m-a provocat sa ma gandesc la cum as folosi eu un gravator laser Bodor. Marturisesc cu toata sinceritatea mea, ca
inainte de aceasta proba din concursul bloggerilor din Romania, nu ma gandisem
ca exista mai multe marci de gravatoare laser. Nu ma gandisem ca exista mai
multe feluri de gravatoare – aveam impresia ca este unul, foarte mare – si aia
e. Asa ca, manata de curiozitate, am intrat pe situl celor de la Bodor. Wow.
Acesta este cuvantul care ma descria dupa cateva minute petrecute printre
gravatoarele folosite de Colop Grup.
Aparatele erau de marimi diferite, de la suprafata de lucru de 160*300 cm pana
la ( minusculul ) gravator de BML-FC, de 10*10 cm.
E
inutil sa mai spun ca eu m-am indragostit instant de micul BML-FC, pentru
marcare ultra rapida. Va rog frumos sa va uitati la el si sa spuneti cat e de
dragut! Mie mi se pare ca
este o combinatie de robotei din Star Wars, care vor sluji mereu binele. Stiu ca ma repet, dar va rog frumos sa va uitati cu atentie la el, si sa-mi spuneti daca nu este cel mai dragut gravator laser pe care l-ati vazut vreodata. Arata bine oriunde!
este o combinatie de robotei din Star Wars, care vor sluji mereu binele. Stiu ca ma repet, dar va rog frumos sa va uitati cu atentie la el, si sa-mi spuneti daca nu este cel mai dragut gravator laser pe care l-ati vazut vreodata. Arata bine oriunde!
Eu fac parte dintr-un grup de vorbitori in public – care se numeste Toastmasters. Suntem un grup de oameni pasionati de comunicare si mereu ne ajutam reciproc pentru a creste. Unul dintre lucrurile pe care il facem ca membri este faptul ca purtam insigne. Eu mi-as dori, ca, de fiecare data cand avem un membru nou in comunitate, sa ii facem o insigna personalizata. Mai precie, cu BML-FC as grava pe insigna clubului numele noului membru. Tot la Toastmasters avem concursuri. Cu acest gravator laser, s-ar putea personaliza o multime de materiale, instant: la concurs am avut medalii – care ar fi putut fi marcate cu data, numele castigatorului si alte detalii interesante. Cupele ar putea fi personalizate instant cu numele castigatorului si poate un citat din discurs. Sunt frumoase diplomele scrise de mana si cupele castigate, dar orice lucru gravat cu numele tau, devine al tau si incepe sa aibe o insemnatate aparte - pentru ca nu mai sunt doar simple posesii, ci devin parte din tine. Acum ca scriu aceste lucruri, oare nu se poate inchiria gravatorul la evenimente?
Mie, aceste posibilitati mi-au facut imaginatia sa zambeasca. Voua, cum vi se par? Astept cu drag sa imi scrieti ce parere aveti si daca sunt singura lunatica care se gandeste ca ar fi misto daca s-ar putea inchiria un gravator la evenimente.
P.S. pozele cu medaliile mele sunt facute si editate de mine :)
sâmbătă, 20 octombrie 2018
De ce e neaparat sa mergi la improv si la teatru( de papusi)!
Pana ieri dimineata era ceva ce I took for granted - sau, mai pe romaneste zis : consideram asa de normal, ca ma si miram cum sa nu aibe toate lumea. Cand eram mica am primit 4 papusi pentru teatru. Adica, erau niste capete de plastic care aveau un corp de material si le trageam pe mana. Faceam cu ele teatru de papusi prin vecini. Aveam o printesa,
Sufletul si inima, varianta pe 4 roti
Mi-am luat masina. Prima mea masina
cumparata de mine. Pana acum tot timpul aveam masina de firma. Casco platit de
firma, asigurare platita de firma, cand lasam masina la service primeam alta in
loc. Acum lucrurile s-au schimbat putin – totul este platit din buzunarul meu.
Care este un buzunar normal – incape… un buletin. Da, am facut un contract de
leasing. De ce? De ce nu? Am condus multe masini – fiecare frumoasa in felul
ei. Fiecare cu ceva bun. Mi-a placut mereu sa ajunge repede si in siguranta
undeva. Mi-a placut sa am o masina deosebita. Mi-a placut mereu sa conduc o
masina puternica. Mi-a placut mereu sa stau intr-o masina eleganta.
Asa ca m-am decis sa fac ceea ce mi-am
dorit de cand era mica – sa imi iau un BMW.
Toti prietenii mei mi-au spus – nu-ti lua
BMW: te costa intretinerea lui, are tractiune pe spate si iarna va fi un cosmar
pentru tine. I-am inteles, dar dorinta mea pentru a-mi lua masina copilariei
mele era tot mai mare deoarece intelegeam ca e de fapt a conduce un BMW este o
provocare care-ti poate satisface cele mai mari placeri din spatele volanului.
BMW 530E iPerformance. Plug-in Hybrid.
Negru. Dragoste la primul test drive. O masina atat de frumoasa, atat de
incapatoare, atat de puternica dar in aceelasi timp supusa unui sofer sigur pe
sine ( asa cum sunt eu ;) ) rar gasesti. Si e si eco-friendly.
Poate ca exista guri rele care ar spune ca da, cu adevarat BMW-ul este o masina
puternica, robusta, fiabila. Dar nu se potriveste cu o domnisoara culta.
Gresit. BMW-ul a fost masina oficiala a Comedy Cluj – cel mai mare festival de
comedie din Transilvania. Mi s-a parut o asociere nemaipomenita : eu am grija
de mine pe partea spirituala/ intelectuala – si asa trebuie sa am grija si de
masina mea. Cand schimbam uleiul, luam doar ulei original BMW. De ce sa ii ofer ceva calitativ inferior? Si
pana la urma, de cate ori schimbi uleiul pe an? Daca ai facut o investitie, de
ce sa nu o faci pana la capat? Cateodata mai intru in vorba cu proprietari de
bolizi care au BMW de 10 ani, de 5 ani si imi spun “ Oana, nu as schimba marca
asta pentru nimic in lume”. Acesti oameni sunt cei a caror reteta vreau sa o copies:
service autorizat, piese originale BMW, accesorii originale BMW. In schimb, mai vad si oameni
care isi cumpara un BMW, sperand ca vor dobandii un statut. Da, am inteles. Ai
intrat in club cand ai o masina cu sigla cu cerculet albastru. Dar ca sa ramai in
club trebuie sa o ingrijesti. NU te ajuta cu nimic un BMW la care i-ai pus o
piesa incompatibila, dar “mai ieftina si la fel de buna”, si-a pierdut valoare –
si puterea.
Sa revenim la 530 E iPerformance. Aceasta
masina nu mai avea nevoie de nimic. Era perfecta. Dar, asa cum si eu imi
asortez rujul cu hainele pe care le port, asa si masina mea are mai multe
seturi de jante BMW 18 originale.
Cand iti cumperi un lucru de calitate, asa
cum este BMW-ul, este imperios necesar sa ai grija de ea si cu accesorii BMW
originale. De ce? Pentru ca masina este parte din tine. Cum spune iubitul meu:
“sunt prea saraca ca sa imi cumpar lucruri ieftine”. Nu intamplator titlul
acestui articol este sufletul si inima – varianta pe 4 roti. Masina aceasta
este o extensie a personalitatii mele. Am cumparat si voi cumpara mereu piesede BMW de la eXclusive OEM pentru ca am incredere in ei.
P.S. Banii pentru acest BMW ii am avut datorita Super Blog 2018 - si actiunea acestui articol se intampla in mintea mea.
P.S. 2 pozele de la Comedy Cluj sunt
facute de mine.
Cand mergi la o comodie si Ana te face sa plangi!
Am un ghinion foarte mare: mereu cand merg la teatru vad doar actori buni si foarte buni. Vad scenarii bune si foarte bune. Sau nu stiu eu cum arata teatrul bun comparativ cu teatrul prost, sau chiar am ghinion si nimeresc doar la cei mai buni.
Azi am fost la Comedy Cluj - la Teatrul Act - Constelatii. La inceput am ras si eu, si toata sala, dupa care Ana si Radu ne-au facut sa plangem. Sa ne gandim la viata si sa plangem.
A parut asa de usor ceea ce au facut ei. Erau aproape aceleasi replici spuse cu 4 tonuri diferite, simuland universurile paralele si alegerile infinite pe care le putem avea.
A fost interesant. Daca a fost Comedie... nu stiu. 100% nu a fost comedie. Daca 51% din timp razi si 49% plangi nu stiu ce este. Dar hei, am vazut 2 actori super buni. So, mersi Camelonule si Comedy Cluj 2018!
joi, 18 octombrie 2018
Gand la gand si ban la ban
SuperBlog 2018 are provocari foarte
interesante - si nu doar interesante, ci si educative.
Pentru ziua de azi am fost
provocata sa impartasesc cateva dintre sfaturile mele pentru administrarea cat
mai eficienta a bugetului personal. Avand in vedere ca in fiecare an imi fac
macar o vacanta in strainatate, ca am un apartament pe numele meu, am
majoritatea hainelor pe care mi le doresc – cred ca am o oarecare credibilitate
cu privire la acest domeniu, asa ca hai sa incepem.
Parintii mei au vrut ca eu si fratele meu
sa avem educatie financiara. Ei
crescusera intr-un alt regim, unul in care statul in principiu avea grija de
tine – sa ai unde sta, unde lucre – dar nu aveai alte libertati - inclusiv cea de a cheltui banii castigati pe
ce doresti. Neavand pe ce cheltui banii, oamenii nu au invatat neaparat cum sa
ii gestioneze. Independenta financiara
nu era un deziderat foarte prezent in mintea romanilor, pentru ca nu se simtea
foarte puternic dependenta de bani. Totusi, lucrurile s-au schimbat dupa 1989
si parintii mei au vazut nevoia ca eu sa am o alta relatie cu banii.
Totul a inceput cand eram mica – pur si
simplu mi se parea fascinanta ziua de salariu: parintii mei veneau acasa cu
banii – care acum 20 de ani se dadeau in mana, nu pe card. Ii puneau la
gramada, ii numarau si incepeau sa ii imparta: datorii, intretinere, mancare si
… cam atat, pentru ca erau vremuri in care banii nu ajungeau pentru altceva.
Dupa cateva luni in care parintii mei au vazut ca statul sau patronii nu ii vor
ajuta sa aibe viata dorita, au luat problema in maini si au inceput sa mai faca
extra activitati: meditatii de engleza, franceza si matematica, ore de
taximetrie – toate pentru a creste venitul familiei noastre. In afara de cresterea veniturilor, parintii mei au
inceput sa si scada cheltuielile –
cumparau la inceput de luna produse de consum, in cantitati mai mari : ulei,
zahar, orez, paste.
Banii astfel obtinuti au fost investiti in…
ei bine carti : “Tata Bogat, Tata Sarac” , “Copil Bogat, Copil Istet” ambele de
Robert Kiyosaki. Am fost obligata sa le citesc in gimnaziu. Nu mai stiu exact
fiecare idee, dar stiu ca m-a facut sa privesc altfel munca. Am vrut sa invat raspunsul
la intrebarea “cum sa faci bani?”
Mergeam cu colinda, dadeam si eu meditatii
colegelor mai slabe la matematica, pastram cei 10-20 de lei rest de la paine.
Aveam mai multe pusculite in care imi puneam banutii: monedele de pana la 50 de lei in cutia de tabla ramasa de la ciocolata primita din Germania, de la niste prieteni, monedele de 50 si 100 de lei in porcusorul albastru si bancnotele de 500 si 1000 de ron intr-un portofel de piele, care avea mai multe "sertare" - si fiecare sertar era pentru ceva: un compartiment era pentru casa mea viitoare, un compartiment era pentru facultate, un compartiment era pentru cea mai apropiata sarbatoare ( Craciun, Pasti, zi de nastere - care venea prima).
Anii au trecut, am lucrat la un moment dat si in strainatate, acolo aveam euro - si nu aveam nici o durere de cap referitor la banii care vor veni maine sau in lunile urmatoare. Am fost putin mai linistita. Am avut 2 ani in care nu am mai economisit si am simtit ca doar am trait. Am revenit acasa si am inceput sa pun iarasi banii de-o parte, dar nu la fel de drastic ca inainte. Mi-am luat apartament cu o rata care nu reprezinta mai mult de 20% din venitul meu. Sunt linistita. Am un card de credit cu care fac puncte - si punctele le transform in ce vreau eu: o pereche de cizme, bilete de avion - orice. Banii ii pun pe cardul de credit mereu in data de 1, ca sa nu primesc penalizari... si lista ar putea continua.
Poate ca parintii vostri nu au sesizat nevoia diferita a generatiei noastre, poate ca nici eu nu stiau ca banii iti conduc viata daca nu ii conduci tu pe ei si nu au putut sa va ofere toate informatiile de care ati avut nevoie cand ati crescut. Acum este momentul sa mergeti la Scoala de Bani, organizata de BCR.
Anii au trecut, am lucrat la un moment dat si in strainatate, acolo aveam euro - si nu aveam nici o durere de cap referitor la banii care vor veni maine sau in lunile urmatoare. Am fost putin mai linistita. Am avut 2 ani in care nu am mai economisit si am simtit ca doar am trait. Am revenit acasa si am inceput sa pun iarasi banii de-o parte, dar nu la fel de drastic ca inainte. Mi-am luat apartament cu o rata care nu reprezinta mai mult de 20% din venitul meu. Sunt linistita. Am un card de credit cu care fac puncte - si punctele le transform in ce vreau eu: o pereche de cizme, bilete de avion - orice. Banii ii pun pe cardul de credit mereu in data de 1, ca sa nu primesc penalizari... si lista ar putea continua.
Poate ca parintii vostri nu au sesizat nevoia diferita a generatiei noastre, poate ca nici eu nu stiau ca banii iti conduc viata daca nu ii conduci tu pe ei si nu au putut sa va ofere toate informatiile de care ati avut nevoie cand ati crescut. Acum este momentul sa mergeti la Scoala de Bani, organizata de BCR.
marți, 16 octombrie 2018
La plimbare pe strada Ideala
De la sfarsitul lui 2011 locuiesc in Cluj-Napoca. Initial am stat in Manastur - cel mai prost famat cartier al anilor 80-90' . Desi am mers cu frica acolo, am fost placut surprinsa sa vad ca anii 2000 au fost ani buni, si Manasturul devenise un cartier linistit si prosper.
Azi, 16.10.2018, Clujul si toate cartierele lui sunt
aproape de nesuportat. Daca acum 7 ani, in 20 de minute ma duceam la
restaurantul meu preferat, ma parcham, beam un ceai, plateam si plecam, astazi
mi-au luat 30 de minute doar sa gasesc un loc de parcare la mai putin de 10
minute de mers pe jos de Bricks – un restaurand dragut din zona 2 a orasului.
Da – orasul s-a transformat. Au venit bani multi in
Cluj-Napoca, multi studenti au hotarat sa isi croiasca un destin aici si
populatia a crescut exponential in 7 ani, blocurile s-au inmultit mai ca
iepurii si infrastructura pare ca este pe punctul de a claca.
Blocata fiind la diferite semafoare, m-am apucat sa
visez cu ochii deschisi : cum ar fi daca as locui in orasul ideal pe strada
ideala? Si am inceput sa desenez cu ochii mintii.
Strada mea ar fi in primul rand mereu insorita. Nu asa de mult incat sa fii mereu cu aerul conditionat pornit, dar destul de mult. Soseaua de pe strada mea ar avea cate 2 benzi pe sens si pista de biciclisti lata de 1 metru, la fel pe ambele sensuri. Intre blocuri si trotuar ar fi un spatiu verde, de cel putin 5 metri lungime si ar avea gazon, cativa boscheti, tufe cu flori, si arbusti. Nu stiu de ce nu imi doresc gard viu chiar la strada. Cred ca m-am saturat de izul comunist pe care il dau. Inca n-am gasit un peisagist bun care sa transforme gardul viu in ceva interesant, asa ca in visul meu, blocurile sunt fara gard viu. Inaltimea blocurilor? Intre 5 si 7 etaje – fiecare bloc are la ultimul etaj un spatiu comun: fie o piscina, fie o terasa, fie un mic observator astronomic. Culoarea blocurilor? Verde viu. Adica blocurile sunt adevarate gradini urbane verticale. Blocurile nu polueaza – ci sunt un plaman al orasului: filtreaza aerul poluat, eliberand oxigen pur in atmosfera. Blocurile de pe strada Ideala sunt tematice : 1 bloc este doar pentru iubitorii de pisici. 1 bloc este doar pentru iubitorii de catei. 1 bloc este doar pentru iubitorii de pasari. 1 bloc este doar pentru rozatoare. 1 bloc este doar pentru petrecareti ( si este izolat fonic). Cei care nu doresc sa aibe animale in bloc au 2 blocuri la dispozitie : unul pentru pensionari si unul pentru familii cu copii. De ce fiecare grup cu blocul lui? Pentru ca atunci cand au un lucru important in comun – este mai mare sansa ca vecinii sa se inteleaga mai bine, sa se respecte mai mult si sa lucreze mai mult la ingrijirea spatiului comun. Faptul ca au un set de valori comune ( iubirea pentru caini, de exemplu) ii poate face mai toleranti unul fata de celalalt, limitand astfel litigiile. Daca spatiul verde din fata blocurilor este uniform si arata la fel pe toata strada, spatele blocurilor reflecta specificul fiecarei mini-comunitati: blocul iubitorilor de caini are un tarc pentru caini, grupul pensionarilor are o gradina frumoasa cu flori ingrijite chiar de ei, grupul celor cu copii are un parculet incredibil cu tot felul de jocuri, iar blocul grupului de iubitori de pasari are o sera cu tot felul de plante, unde pasarile pot veni sa isi dezmorteasca aripile.
Partea din fata blocurilor are felinare – ca in anii 1920 – si cosuri de gunoi ascunse, imbracate in buturugi si bolovani. Fiecare bloc are parcari subterane : cate 2 locuri/ apartament si mai sunt inca 10 locuri mereu libere, pentru vizitatori.
Strada mea ideala nu are doar blocuri : are si un parc
mare cu locuri de sport – unde toti vecinii se saluta si fac miscare impreuna.
Ce imi place la strada mea imaginara cel mai mult, si
poate e cea mai mare diferenta fata de realitate, e ca strada mea Ideala e
curata si oamenii sunt prietenosi.
Pe strada Ideala este si un spital ideal. Acesta se afla aproape de padure, are un parc mare in care bolnavii se pot plimba linistiti. Holurile spitalului si camerele sunt de un alb imaculat, dar nu orbitor. Totul miroase a curat si sigur. Camerele pacientilor sunt cu cate un singur pat, si cu toaleta in interior – inclusiv cabina de dus. Totul inspira demnitate.
Pe strada Ideala este si un spital ideal. Acesta se afla aproape de padure, are un parc mare in care bolnavii se pot plimba linistiti. Holurile spitalului si camerele sunt de un alb imaculat, dar nu orbitor. Totul miroase a curat si sigur. Camerele pacientilor sunt cu cate un singur pat, si cu toaleta in interior – inclusiv cabina de dus. Totul inspira demnitate.
S-a facut verde si masinile pornesc usor, usor iar
gandul meu merge in trecut, dar de data aceasta nu la Cluj-Napoca - ci la
Bucuresti. Imi amintesc cum cautam acum cativa ani o casa pentru tatal
meu, in Bucuresti . Am fost chiar pe la un birou de
arhitectura. Am vazut mai multe proiecte de case, toate foarte frumoase
– dar, parca ceva lipsea. Lipseau vecinii. Ca sa fiu mai explicita, era o casa
draguta – pe care noi trebuia sa o plasam undeva. Nu stiam cine vor fi vecinii,
speram doar ca o sa fie oameni ca noi : oameni cu bun simt, care sa isi
doreasca sa aibe o oaza de relaxare la care sa revina seara de seara. Oameni
care vor sa aibe curtea frumoasa - de ti-e mai mare dragul sa te plimbi seara
prin fata ei. Oameni care iubesc animalele – dar isi respecta si vecinii
si lasa curat in urma plimbarii in parcul comun. Cam asta speram – sa scapam de
mitocanie, de invidie, de rautatea gratuita, care exista in multe cartiere din
Romania. Si… atragi ceea ce esti. Vecinii tatalui meu sunt amabili, harnici,
linistiti.
Cum arata locul unde vreti voi sa traiti?
Strada si casa au fost imaginate cu ocazia probei 5
din SuperBlog 2018
duminică, 14 octombrie 2018
Cand parerea ta se transforma in bani
Cine are Facebook sa ridice mana sus! Cine are Instagram sa ridice
mana sus!
Ah, suntem cativa pe-aici, nedezlipiti de social media :) !
Poate ati vazut deja ca moda de mai demult de pe Facebook cu
"Multumesc iubitule pentru cadou" s-a transformat intr- o moda de
videouri preponderent pe InstaStories in care influenceri mai mari sau mai mici
primesc pachete de la diferite firme, pe care le despacheteaza spre marea
noastra delectare. Aceste "personalitati media" sunt norocoase de 2
ori : 1) pastreaza produsul si 2) de cele mai multe ori sunt platite ca sa
primeasca produse si sa le afiseze pe paginile lor de social media. Sunt poate,
ghinioniste, daca produsul pentru care au contract nu este un produs
extraordinar - pentru ca trebuie sa il prezinte extraordinar de bine, pentru a
starnii dorinta de cumparare printre urmaritorii lor.
Eu am o comunitate micuta - preponderent prieteni, asa ca nu prea
ma astept sa primesc bani si produse pentru "unboxing-uri" (
despachetari) - si, pentru ce am fost contactata, am fost foarte selectiva :
daca nu se potrivea cu mine, nu am acceptat - si nici nu am publicat. Prietenii
mei se bazeaza pe parerea mea!
Totusi, datorita SuperBlog 2018 am aflat ca se poate sa am un
beneficiul financiar de pe urma unui astfel de filmulet! Si nu doar eu, ci
oricine isi face o comanda de pe Vindem-ieftin.ro, filmeaza momentul sosirii si
trimite mai departe filmuletul. Atat. Daca cumva ti s-a spart o placa de gresie, poti sa spui asta - si tot o sa primesti
o reducere la comanda ta! Daca sacul de rigips s-a rupt la transport - spune-o
sa stie toata lumea, si o sa platesti mai putin! Daca livratorul a fost
deosebit de amabil - alti oameni de buna credinta, asa ca tine - doresc sa
stie, iar pentru aceasta informatie, tu vei fi recompensat!
Este un video demonstrativ - doar ca sa vedeti cat este de usor de
realizat! Si, cat este de util - mai ales pentru cei care sunt in dubii : sa
apeleze sau nu la aceasta noua modalitate de a procura materiale de
constructii. Pana la urma, oare ce ar fi de pierdut daca s-ar apela la o casa
de comenzi?
M-am gandit care sunt principalele 3 frici peste care ar trebui sa
trecem apeland la ei:
Nu au pretul afisat. Asa este, pentru ca totul depinde de cantitatile cumparate. Ma
gandeam initial: de ce ar vrea cineva sa imi vanda cel mai ieftin? Pentru ca
atunci am sa cumpar de la el! Si pe site veti gasi modelul lor de afacere, cat
adaos au ei versus jucatorii traditionali din piata. Pe langa, aveti ocazia sa
vorbiti cu un om care are tot interesul sa fiti fericiti in urma acestei
interactiuni, ca sa - ati ghicit - cumparati de la el. Aici nu sunteti
"obligati" sa cumparati - adica site-ul asta nu apare pur si simplu
in drumul vostru. Aici veniti pentru ca cineva v-a sugerat ca veti face o
economie considerabila.
Nu pot sa vad fizic marfa. Practic, exista 3 show-room-uri in tara ( Ploiesti, Focsani
si Ramnicu-Sarat), asa ca daca chiar va doriti, puteti sa si mergeti sa le
vedeti.
De ce sa am incredere in ei mai mult decat in mesterul meu? Pai, ce-ar fi sa-ti spuna mesterul tau ce
materiale iti trebuie - cu numele firmei cu tot, si sa vezi ce pret iti dau
consultantii de la Vindem-ieftin.ro? La fel, il poti intreba si pe mester, si
pe cei de la casa de comenzi ce se intampla daca iti ramane material extra, sau
daca ai nevoie de inca cateva placi de faianta. Vezi care raspuns te multumeste
mai mult :)
Sunt foarte fericita ca am aflat despre acesta casa de comenzi
datorita Spring Super Blog - cand am mai scris un articol despre ei. Mi se pare
o idee asa de buna sa iti poti cumpara on-line materialele pentru casa, la cel
mai bun pret al pietei. Si partea cea mai frumoasa? Ca eu nu trebuie sa umblu
nicaieri ca sa vad toate preturile la toate depozitele, si la final, voi avea casa viselor mele, incadrata in buget!
Deci, daca vrei tapet sau faianta - nu conteaza! Gasesti
totul on-line! Se ocupa echipa vindem-ieftin.ro sa gasesti totul mult mai
ieftin decat daca ai merge tu singur singurel. Ce mai astepti? Arata-ne video
recenzia ta!
joi, 11 octombrie 2018
5 sfaturi pentru organizarea bucatariei
Acum 5 ani eram singura acasa, intr-o dupa-masa de weekend. Nu aveam nici un plan, nu aveam pofta de mancare, nu aveam nimic gatit si mi-era foame. Pe scurt, parea o dupa-masa pierduta. Dar niciodata sa nu spui niciodata. Iustin, Stefan si Mihai - 3 prieteni de-ai mei, aveau un alt plan. In urma cu o saptamana ii ajutasem conducand o masina dupa o petrecere luuuunga - si au spus ca isi vor lua revansa. In acea duminica ei se intalnisera la Stefan acasa pentru a manca peste proaspat prins de Mihai si cartofi de la tara cultivati de Iustin. M-au sunat si m-au invitat la ei. De departe a fost una dintre cele mai bune mese pe care le-am impartit cu prieteni vreodata : pastrav in crusta de pesmet, cu cartofi prajiti si mujdei proaspat. O bunatate. Stefan avea o garsoniera mica, de student, cam jerpelita, cam inghesuita: singurul lucru care a facut acea zi memorabila am fost noi 4 prieteni si mancarea noastra simpla, dar delicioasa. Am pastrat acea senzatie in suflet, dar, ori de cate ori ma gandesc la acea zi, mi se intampla urmatorul lucru: simt in mine o senzatie calda - de la gustul mancarii, care se umbreste instant cand imi amintesc de peretii garsonierei lui Stefan.
Cam toti aveam pe vremea aceea aceeleasi conditii: camere de camin, chirii modeste - dupa posibilitati, dar, stiam ca intr-o buna zi, aceste camarute 3 in 1 ( bucatarie, dormitor, sufragerie), se vor transforma asemeni Cenusaresei, intr-un camin de vis.
Anii au trecut, noi am crescut si eu mi-am vazut visul implinit: am ajuns la 32 de ani sa am in sfarsit un apartament pe numele meu. Are o sufragerie, 2 dormitoare, 2 bai si, mandria mea - o bucatarie imensa. Apartamentul este intr-o zona linistita din Cluj, la etajul 1. La geamul bucatariei apar primavara florile de glicinei mov care creste pe bloc, iar soarele lumineaza toata ziua. Cand am adus-o pe mama sa vada noua mea achizitie, am plans amandoua si ne-am luat in brate. Am stat eu cu telefonul in mana si ne imaginam cum urma sa arate noua mea bucatarie: unde o sa fie aragazul, ce culoare o sa aibe blatul si faianta, daca o sa am gresie pe jos sau parche, ce stil o sa aibe mesele si scaunele de bucatarie, ce fel de tacamuri si fete de masa sa imi cumpar, care sa se asorteze cu viitoarele mele cani si cratite.
Initial mi-ar fi placut sa am 100 de bucatarii, pentru ca toate pozele de inspiratie erau frumoase, parca desprinse din casele influencerilor, dar, mi-am spus ca am un buget limitat - asa ca am mers dupa cateva principii, pe care vi le impartasesc si voua.
1) Gandeste-te cat timp vei sta in bucatarie: daca iti doresti sa gatesti in mod sanatos ca si mine, atunci vrei sa ai un blat mare, unde sa poti sa toci, sa umplii, sa intinzi orice preparat. Oricat timp vei sta in bucatarie, vrei sa te umplii cu emotii pozitive, nu negative.
2) Pe cat posibil, separa bucataria de restul casei: am vazut ca este o moda ( ciudata cel putin) de a avea masina de spalat haine, bucataria si locul de servit masa in aceeasi incapere. Avand in vedere ca fiecare lucru are anumite mirosuri si rigori de igiena, iti sugerezi sa le faci in 3 incaperi separate ( vrei ca oaspetii sa si simta mirosul mancarii si sa iti vada si lenjeria intima la spalat in aceelasi timp? ) . De-asemenea, cum te poti concentra si bucura de fiecare moment, cand ai atatea activitati care sa te acapareze?
3) Totul la indemana. Daca iti place sa gatesti, atunci sigur ai mult unelte si atunci vei dori sa ai totul la indemana, daaar nu neaparat la vedere. Vei avea rafturi pentru vin, zeci de cutite - toate frumos puse in suport pentru cutite, rafturi inchise pentru vesela.
4) Alege o tema " flexibila". Cu totii avem o pofta nebuna de schimbare, de cumparare etc. Eu, cand intru pe un site care-mi place, parca mi-as face o bucatarie noua in fiecare saptamana. Am ales totusi o tema clasica, pe care sa o pot adapta ieftin, in functie de preferintele de moment. Concret, am mers pe alb si crem, si mi-am luat mai multe seturi de fete de masa & tacamuri : Provence, Marimit, Festiv - si, in functie de cum ma simt, le voi schimba - si asa se va schimba si atmosfera.
5) Putina verdeata nu strica. Eu vreau sa am un perete de verdeata proaspata, tot timpul anului : busuioc, rozmarin, menta,patrunjel - toate in ghivece frumoase - numai bune de aruncat rapid in salate si ciorbe.
In cateva saptamani, totul va fi gata, si am sa ii chem eu pe Stefan, Iustin si Mihai, pentru a savura bucatele noastre intr-un mediu propice - astfel, creand o amintire 100% placuta in memoria mea, una in care nu doar mancrea starneste o emotie placuta, ci si locatia.
marți, 9 octombrie 2018
Capcana pentru parinti - episodul Italia
Cand tatal meu a
implinit 60 de ani, ne-a dus pe toti in Grecia, sa il sustinem la marathon. A
fost o experienta foarte frumoasa, parca dadusem ceasul inapoi cu 20 de ani,
cand mergeam cu totii la mare. Atunci mi-am adus aminte de un studiu citit
referitor la graficul fericirii: in Europa de Vest, adultii ating maximul de
fericire cand se casatoresc, dupa care fericirea fluctueaza sus – jos pana cand
copiii pleaca la facultate, cand atinge un nou maxim. In Europa Centrala si de
Est, graficul ramanea doar jos, si dupa ce plecau copiii pe la caselor lor,
atingeau un nou minim.
Anul acesta parintii mei
au implinit 33 de ani de casnicie. 2 copii, 1 apartament, o gradina, promovari,
somaj, mutari. Wow – o viata de om! Imi rasuna in minte ecoul studiului care spune
ca fericirea romanilor scade cu varsta. Eu am avut parte de o copilarie
minunata, chiar daca pe alocrui era grea. Am devenit o persoana independenta,
curioasa si puternica datorita lor: deoarece ei mi-au oferit o serie de momente
minunate, am zis ca acum e momentul sa le ofer si eu lor putin din experientele
pe care le-am avut pana acum, adica o calatorie care sa le schimbe viata. Cum stiu ca parintii mei au un
motto: “pastreaza-ti banii ca ai muncit din greu pentru ei,” stiu ca nu ar accepta un
cadou pur si simplu – asa ca am inventat o poveste, cu ajutorul celor de
la Christian Tour.
Mi-am anuntat parintii
ca cei de la Christian Tour cer recomandari de la comunitatea bloggerilor,
pentru a gasi "testari de vacante" - oameni normali care sa mearga
intr-un city break Christian Tour,
platit de catre agentia de turism, unde singura lor grija este sa se simta bine.
Testarii vor avea de gustat mancarea traditionala, vizitat locatii istorice,
vor avea chiar si un buget de cumparaturi. Scopul testarilor era sa ofere
pareri obiective si subiective cu privire la oferte city break. Le-am
spus parintilor mei ca i-am trecut pe lista - deoarece se cautau si cupluri
inaintate in varsta, si ca, daca ii va suna cineva, sa stie despre ce este
vorba.
Pe cei de la Christian
Tour ii rugasem sa ma ajute: eu urma sa platesc excursia parintilor mei, daca
un agent din call centerul lor i-ar fi convins pe parintii mei ca au fost
selectati pentru a deveni testarii unui city break in Milano. Aveau de
completat un mic raport la final – unde trebuiau sa dea un top 3 al celor mai
bune restaurant cu specific italian, si top 3 locuri de vizitat in oras. De ce
am ales Milano drept destinatie surpriza pentru parintii mei? Deoarece mama mea
fusese intr-o delegatie la Milano cu munca, si fusese atat de placut
impresionata de acest oras, incat a dorit sa il duca si pe tata, dar el nu a
dorit sa “arunce cu bani”.
Cei de la Christian Tour
au fost foarte amabili si au zis ca ma ajuta in acest demers de romantica
incurabila. O domnisoara foarte amabila i-a sunat pe parintii mei si le-a
comunicat ca pot isi faca o vacanta dupa sufletul lor, ceea ce insemna ca
trebuiau sa se uite in lista de hoteluri Christian Tour si sa aleaga un hotel :
central sau periferic, modern sau vintage, mai business sau mai de vacanta.
Parintii mei au ajuns sa
creada ca pleaca intr-un city break la Milano. Stiau ca primesc o lista cu
sarcini pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit.Trebuiau sa viziteze 3 obiective traditionale din Milano ( cum ar fi Domul din Milano, stadionul lui AC Milan si , precum si 3 obiective ne-conventionale.
Trebuiau sa manance spaghetti milaneze in fiecare zi a city-break-ului si sa spuna ce restaurant are cea mai delicioasa reteta, precum si sa incerce 3 preparate mai putin cunoscute.
Dupa ce au inchis telefonul, parintii mei m-au sunat, m-au pus pe speaker si mi-au spus ca se bucura ca eu sunt fata lor si ca sunt blogger, si ca daca se inscriau ei pe lista nu ar fi castigat nici intr-o mie de ani. Vocea lor vibra de fericire si chiar si tatal meu, care e un om foarte strict, a zis ca abia asteapta ca se urce pe Dom si sa manance paste si pizza la mama lor acasa.
In acel moment am simtit ca parca graficul fericirii familiei mele s-a schimbat, si ca noi nu vom fi doar o familie medie din Romania care si-a trait deja viata, ci, suntem o familie pentru care cele mai frumoase momente abia urmeaza.
P.S. Vacanta imaginata cu ocazia probei 2 din SuperBlog 2018
P.S. 2 - Pozele din Milano apartin Christian Tour, pozele cu pizza sunt ale mele, iar graficele sunt trasate de mine, din amintirea studiului.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)